Hoe de Coronacrisis Open-Source Software Stimuleert

Eduard van Pagée
Written by Eduard van Pagée.May 12, 2020

Wat is open-source software?

In essentie is open-source het openstellen van de broncode van software aan anderen, waarmee je ze toestemming geeft deze te gebruiken. Dit betekent dat anderen (personen en organisaties) jouw software, afhankelijk van de licentie, mogen gebruiken, aanpassen en voor eigen doeleinden mogen inzetten zonder financiële gevolgen. Bij gesloten software kan alleen de oorspronkelijke maker wijzigingen aanbrengen.

Open-source als een manier van denken

De nieuwe economie draait om samenwerking, kennisdeling en gezamenlijk leren. Dit betekent concreet dat we moeten nadenken over manieren om samen te werken in plaats van te concurreren. Met de razendsnelle innovatiecycli van vandaag is het cruciaal om snel aan te passen en te leren om bij te blijven. Alleen verder gaan is niet genoeg, dus samen leren is de oplossing. Dit sluit perfect aan bij de essentie van open-source software en daarom kan open-source worden gebruikt als een innovatieve manier van denken. Hier in Nederland hebben we als land altijd al op deze manier gedacht. De basis van onze economie is het delen van kennis en de open economie.

Moet ik mijn software open-source maken?

  • Commerciële doeleinden: Als je software project een duidelijk commercieel doel heeft en geheime informatie bevat die essentieel is voor jouw bedrijfsmodel, is open-source geen goede keuze.
  • Verbetering zonder monetarisering: Als het doel van je project louter verbetering is, zonder winstoogmerk, kan open-source een goede optie zijn.
  • Reputatie en innovatie: Opensourcen (delen) van je project kan gunstig zijn voor je reputatie. Het laat zien dat je een echte innovator bent met een collaboratieve mindset.
  • Economische en sociale voordelen: Meer open-source software leidt tot lagere maatschappelijke kosten. Hergebruik en verbetering van elkaars werk versnelt de innovatie en vergroot de leercurve van de samenleving.

Een softwareproject open-source maken kan voordelig zijn, maar de keuze om dit te doen hangt af van wat het doel van het softwareproject is. Vanuit het oogpunt van economische kosten vermindert meer open-source software de algemene maatschappelijke kosten, omdat je kunt werken op het werk van iemand anders en dit kunt verbeteren en gebruiken voor jouw specifieke project of probleem. Dit betekent een snellere innovatiecyclus en een efficiëntere sociale leercurve.

Voorbeelden uit de Coronacrisis:

  • Data-analyse: Our World in Data is een open-source project dat grote datasets verzamelt en beschikbaar stelt voor onderzoek naar het virus.
  • Voorspellingen ziekenhuisopnames: CHIME is een open-source initiatief dat voorspellingen doet over pieken in ziekenhuisopnames, zodat zorgcapaciteit gepland kan worden.
  • Open-source medische hardware: Door 3D-print communities in staat te stellen medische hardware te printen, kon er met open-source ontwerpen worden tegemoetgekomen aan het tekort aan apparatuur.
  • Open-source in de farmaceutische industrie: Pfizer initieerde een open-source platform voor het delen van data en tools.

Researchable & Open Source

Researchable pleit voor het gebruik van open-source en maakt waar mogelijk eigen projecten open-source. We werken veel met wetenschappelijke en onderzoeksinstellingen waar kennisdeling altijd al een belangrijke pijler is geweest. We ondersteunen dat en of een project open-source wordt hangt af van de doelstellingen van onze klanten. Bij commerciële doeleinden, zoals een SaaS-model, is open-source bijvoorbeeld niet altijd gewenst.

eduard-avatar-bg-gray

Laten we het hebben over jouw volgende data-innovatie

Vrijblijvend introductiegesprekVoorstel voor een meeting binnen 12 uur